Waarom is extra vitamine D voor vrouwen na hun 50ste belangrijk?


Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf hun vijftigste elke dag 10 microgram van deze vitamine te slikken. In werkelijkheid blijkt slechts 28 procent van de vrouwen dit te doen. Zorgelijk als je weet dat vitamine D nóg belangrijker is als je de vijftig bent gepasseerd.

 

Hoe ouder we worden, hoe belangrijker het is dat we voldoende vitamine D binnenkrijgen. Vitamine D gaat botontkalking tegen en je hebt het nodig om calcium uit voeding op te nemen, wat je botten en tanden sterk houdt. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij een goede werking van ons immuunsysteem, spieren en evenwicht. Alle vrouwen boven de vijftig hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig. Voor mannen geldt dit niet, tenzij ze een donkere huid hebben of onvoldoende buiten komen.

 

Waarom krijgen mannen niet het advies om extra vitamine D te slikken? Dit komt omdat vrouwen in en na de overgang eerder het risico lopen op minder sterke botten en zelfs botbreuken. Mannen lopen pas op latere leeftijd risico. Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is een aandoening wereldwijd maar liefst 1 op de 3 vrouwen boven de 55 jaar mee te maken krijgt. De boosdoener is een veranderende hormoonhuishouding. Vitamine D helpt botontkalking te voorkomen.

 

Wat ook verandert is onze huid. Een oudere huid maakt minder vitamine D aan dan een jongere huid. Daarom is deze vitamine belangrijker als je ouder wordt. De zon is onze belangrijkste bron van vitamine D. Tweederde wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Ben je ouder dan zeventig, dan is het advies 20 microgram per dag voor zowel mannen als vrouwen.