Medische voedingsdrank remt Alzheimer


Een voedingsdrank met daarin onder andere omega-3-vetzuren selenium en vitamines, remt hersenkrimp bij Alzheimer. Mensen kunnen in het voorstadium van de ziekte van Alzheimer baat hebben bij het gebruik van extra essentiële vetzuren, vitamines en andere voedingsstoffen.

Hoewel de drank geen geneesmiddel is tegen de ziekte van Alzheimer, geeft het aan dat bepaalde voedingsstoffen gevolgen van de ziekte kunnen afremmen. Het onderzoek werd gedaan door EU-onderzoek LipiDiDiet, het VUmc Alzheimercentrum participeerde in het onderzoek.

Bij mensen die in de voorfase van dementie deze voedingsdrank gebruikten, was bij ruim een kwart minder verschrompeling te zien in de hersenen. Juist de verschrompeling van de hippocampus is de oorzaak van geheugenverlies bij alzheimerpatiënten. Ook rapporteerden hun partners minder snelle achteruitgang in dagelijkse handelingen.


De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het The Lancet Neurology. Het Europese onderzoek werd uitgevoerd onder 311 patiënten gediagnosticeerd met ‘milde cognitieve stoornissen’. De voedingsdrank kwam eerder op de markt onder de naam Souvenaid. Toen richtte het onderzoek zich op alzheimerpatiënten die al dementie hadden. De actieve component in Souvenaid is de multinutriënt combinatie Fortasyn Connect. Deze bevat omega-3-vetzuren (EPA en DHA), choline, uridine, selenium en vitamines (foliumzuur, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C en vitamine E).
(Bron: GezondNU)