Aandacht voor groente: de courgette

Gepubliceerd op 13 augustus 2020 om 16:55

Courgette is lekker, gezond en je kunt het bijna in elk gerecht verwerken. Courgette is namelijk een echte smaakkameleon. 
Misschien moet je even wennen aan deze groente.  De courgette is namelijk niet zo knapperig en sappig en soms ook wat bitter. Maar haak alsjeblieft niet af. Deze groente is een ware aanwinst voor je maaltijden en je gezondheid.

Tip 1: Het is je favoriete groente als je wilt afvallen

Wil je afvallen? Dan kan ik je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering, ontlasting en een gezonde darmflora. 

Daarnaast barst de courgette uit zijn voegen van de vitamine A en C. Voor een goede weerstand dus! En, is zo’n courgette ook een manier om je mineralenvoorraad te sponsoren. Er zit niet alleen mangaan, magnesium, ijzer en fosfor in, maar ook: kalium. Dit mineraal biedt als het ware een tegenwicht om het effect van zout ofwel natrium op je bloeddruk te neutraliseren en zo helpt de courgette je hart en bloedvaten gezond houden.

Tip 2: Je kunt courgette rauw en gebakken eten

Vind je courgettes saai en smakeloos? Oké, dat klopt wel een beetje. Maar juist dat gebrek aan smaak is meteen hun kracht. Courgettes zijn smaakkameleons. Dat wil zeggen dat deze groente eigenlijk overal in passen en ook overal doorheen kunnen. Je kunt hem fijn raspen en zelfs verwerken in muffins, in taart of pizzabodems. Zo ‘vergroent’ je je eigen maaltijden en maak je groente eten voor kinderen makkelijk. En, vergeet ook niet de courgettini. Pasta zonder koolhydraten heeft nog nooit zo lekker gesmaakt. Courgette nemen als het ware de smaak over van andere ingrediënten. Dus zit er geen smaak aan je courgetteschotel? Dan ligt dat niet aan de courgette, maar aan jezelf: je hebt waarschijnlijk nog niet de perfecte combi gevonden.

Lekker wordt courgette met mooie smaakmakers zoals bijvoorbeeld pijnboompitten, pittige kaassoorten en krachtige kruiden zoals tijm of basilicum. Courgette kan trouwens net zo goed rauw als gebakken gegeten worden. Probeer het eens met een plak kaas op je brood en flink snuf peper. Nog niet overtuigd? Deze gerechten zijn ook het proberen waard:

  • Courgettetaart: Maak de basis van een hartige taart en voeg hier courgette aan toe. Een lekker en gezond gerecht.
  • Courgettecake: Als je het in een taartvorm kan stoppen, kan het ook in een cakevorm. Maak een hartige cake met courgette en zalm. Simpel en heerlijk voor bij soep of andere groenten.
  • Courgette spaghetti: Spaghetti bolognese kennen we allemaal. Maar courgette spaghetti? Probeer deze gezonde pasta variant! Rasp de courgette in lange slierten en serveer er een heerlijke saus bij. Maak een avocado-pestosaus of een traditionele tomatensaus. Ga je smaakpapillen achterna en proef deze lekkere smaaksensatie.
  • Courgetterolletjes: Laat de chips maar in de kast liggen. Deze courgetterolletjes zijn een heerlijke snack voor je vrijdagavond. Of blink ermee uit op een feestje! Schaaf plakjes courgette over de lengte. Vul deze op met geitenkaas, wortel, komkommer… het maakt niet uit wat je erin doet.
  • Courgettesoep: Niet alleen als voorafje, maar ook als maaltijdsoep is courgettesoep geschikt. Met room, water en ui zet je deze soep zo op tafel. Wat hier ook lekker bij is, is olie met munt en olijfolie. Heerlijk voor door de soep en mooi als decoratie.

Tip 3: Courgette komt in vele soorten en maten

Ik zei het al: de courgette lijkt een beetje op een kameleon. Alhoewel je in de supermarkt misschien vooral lange, groene courgettes tegenkomt, komt de courgette in veel verschillende kleuren en vormen. Zo heb je kleine ronde bolcourgettes, maar er zijn ook gele en witte courgettes. Sommigen zijn zelfs gestreept. Hoe leuk is dat? Ze lijken trouwens niet alleen op komkommers, ze zijn echt familie van elkaar. Net als de pompen trouwens.

Tip 4: Hoe kleiner de courgette, hoe lekkerder

Klein is fijn. Dat gaat zeker op voor courgettes. De uit de kluiten gegroeide exemplaren hebben meestal de minste smaak en kunnen zelfs wat bitter proeven. Kies voor de iets kleinere exemplaren, die mooi en stevig aanvoelen. Ze mogen niet rimpelen of donkere plekken hebben.
Buiten de koelkast is het binnen dag of zes gedaan met je courgette. In de koelkast gaat hij langer mee, met gemak een week of langer. Leg hem uiteraard wel in de groentelade. Je kunt courgettes ook prima rauw invriezen. Naderhand zijn ze dan wel wat slap, niet lekker om nog rauw te eten maar prima om soep mee te maken. Volgens het Voedingscentrum blijft zo’n courgette in de vriezer wel tot een jaar goed!

Tip 5: Schillen is niet nodig

Maak het jezelf niet moeilijker dan strikt noodzakelijk is: een courgette schillen is nergens voor nodig. Sterker nog, doe het liever niet. In de schil zitten de meeste vezels plus ook nog wat antioxidanten en carotenen. Daarnaast zitten er nog wat stofjes in die de gezondheid van je ogen beschermen. Gewoon opeten dus.