Hoe houd je je gewrichten soepel en gezond?

Gepubliceerd op 3 augustus 2020 om 13:19

Bij elke beweging die we maken hebben we botten, spieren en gewrichten nodig. Of we nu een trap oplopen, een pen oppakken of sporten. Goed werkende gewrichten zijn voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend. Maar hoe zorg je dat ze ook in topconditie blijven? Met deze vijf tips blijven je gewrichten soepel.

1. Beweeg genoeg
Voldoende bewegen is hét recept voor gezonde gewrichten. Bewegen zorgt namelijk voor activiteit in je gewrichten, waardoor ze soepeler blijven. Er wordt over de gewrichten ook wel gezegd ‘use it or lose it’. 
Weinig bewegen maakt eventuele klachten erger. Dit betekent niet dat je jezelf vijf keer in de week moet afbeulen in de sportschool. Juist sporten op lagere intensiteit zijn goed voor je gewrichten. Denk aan fietsen, zwemmen en wandelen. Probeer ook eens yoga en Tai Chi. De vloeiende bewegingen bij deze sporten maken de gewrichten soepeler.

2. Ken je grenzen

Spierpijn na het sporten is heel normaal, maar het kan ook een teken zijn dat je te intensief hebt gesport. Een handig stokpaardje: heb je er langer dan 48 uur last van, dan is het verstandig om de volgende keer rustiger aan te doen. Anders loop je het risico dat je je spieren en gewrichten overbelast. Spierpijn is dus géén signaal om er schepje bovenop te doen, maar een signaal om het rustig aan te doen. Geef je spieren de tijd om te herstellen. Blijf wel in beweging, want dit bevordert de doorbloeding.

3. Eet meer vis
De uitspraak ‘Haring in het land, dokter aan de kant’ is zo gek nog niet. Omega-3-vetzuren smeren de gewrichten, waardoor je soepeler kunt bewegen. Deze vetzuren vind je onder andere in vis, zeevruchten, walnoten en visolie. Vooral vette koudwatervis is een goede bron. Denk aan haring, makreel, sardientjes en tonijn. Witte vis bevat een stuk minder vetzuren dan vette vissoorten.

4. Let op je gewicht

Hoe zwaarder je bent, hoe meer je gewrichten moet dragen. Om je gewrichten minder te belasten, kan het dus verstandig zijn om iets af te vallen. Strenge diëten zijn alleen vaak gedoemd om te mislukken Pak het daarom slim aan en kies voor begeleiding met een oplossing voor de lange termijn.

5. Vergeet je botten niet
Je botten, spieren en gewrichten werken allemaal samen. Naast calcium is vitamine D ook onmisbaar voor een sterk skelet. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium in de darmen uit voeding wordt gehaald en in het bloed terechtkomt. Zo kan het naar de plek waar het hard nodig is: het skelet.
Vitamine K is ook belangrijk, want het stimuleert de opslag van calcium in het bot. Je vindt deze vitamine in groene groente, zoals broccoli en boerenkool, aardappelen en zonnebloemolie.

 

En is het knakken van je gewrichten gevaarlijk?
Elk gewricht heeft een zakje met vocht met daarin wat gas. Als je gekraak hoort, dan verplaatst het gas dat in het gewrichtszakje zit. Het zijn dus niet twee botten die over elkaar heen gaan. De oorzaak van dit gekraak is lastig aan te wijzen. Het kan aanleg zijn of worden veroorzaakt door overbelasting. Gelukkig is het niet gevaarlijk.