Gezond oud worden door gezonde voeding

Gepubliceerd op 28 april 2025 om 03:34

Mensen die op middelbare leeftijd een gezonde voeding consumeren, hebben een grotere kans op gezond oud worden dan leeftijdgenoten die minder gezond eten.

Zo’n gezonde voeding is rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, met een lage tot matige consumptie van gezonde dierlijke voedingsmiddelen als vis en zuivel en een lage consumptie van ultra bewerkte voedingsmiddelen. Dat concluderen onderzoekers in Nature Medicine.

Gezondheidsprofessionals

De studie is een van de eerste die meerdere voedingspatronen op middelbare leeftijd onderzocht in relatie tot gezond ouder worden. De onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Montreal gebruikten gegevens uit de “Nurses’ Health Study” en de “Health Professionals Follow-Up Study”. Ze keken naar een verband tussen de voeding op middelbare leeftijd en de uiteindelijke gezondheidsresultaten van meer dan 105.000 vrouwelijke en mannelijke gezondheidsprofessionals tussen 39 tot 69 jaar, die gedurende 30 jaar zijn gevolgd.

Gezonde voedingspatronen

Deelnemers vulden regelmatig voedingsvragenlijsten in, die de onderzoekers beoordeelden op hoe goed de deelnemers zich hielden aan 8 gezonde voedingspatronen:

Deze voedingspatronen kenmerken zich allemaal door een hoge inname van fruit, groenten, volkoren granen, onverzadigde vetten, noten en peulvruchten. Sommige bevatten ook een lage tot matige inname van gezonde dierlijke voedingsmiddelen zoals vis en bepaalde zuivelproducten.

Alternative Healthy Eating Index

Uit het onderzoek bleek dat 9.771 deelnemers – 9,3 procent van de onderzoekspopulatie – gezond oud werden. Het volgen van één van de gezonde voedingspatronen hield verband met dit gezond ouder worden en ook met de afzonderlijke domeinen ervan, waaronder cognitieve, fysieke en mentale gezondheid. Het meest voorkomende gezonde voedingspatroon was de Alternative Healthy Eating Index. Dit is rijk aan fruit, groenten, volkoren granen, noten, peulvruchten en gezonde vetten, en arm aan rood en bewerkt vlees, suikerhoudende dranken, natrium en geraffineerde granen. Deelnemers waarvan de voeding hier het meeste op leek, hadden 86 procent meer kans op gezond oud worden op 70-jarige leeftijd dan deelnemers waarvan de voeding hier het minste op leek. Ook hadden ze een ruim 2x zo grote kans om op 75-jarige leeftijd nog gezond oud te zijn.

Ultrabewerkte voeding

De onderzoekers hebben ook gekeken naar een verband tussen gezond oud worden en de inname van ultra bewerkte voedingsmiddelen. Een hogere inname van ultra bewerkte voedingsmiddelen, met name bewerkt vlees en suikerhoudende en light dranken, hield verband met een kleinere kans op gezond ouder worden.

Gezond oud worden

In het onderzoek is “gezond oud worden” gedefinieerd als het bereiken van de leeftijd van 70 jaar zonder ernstige chronische ziekten en met behoud van cognitieve, fysieke en mentale gezondheid. Volgens de onderzoekers wijkt dit af van eerdere studies, waarin is gekeken naar een relatie met specifieke ziekten of levensverwachting. Eén van de auteurs, prof. Frank Hu (hoogleraar Voeding en Epidemiologie aan de Harvard Chan School): ‘Onze studie hanteerde een veelzijdige visie met de vraag: hoe beïnvloedt voeding het vermogen van mensen om zelfstandig te leven en een goede kwaliteit van leven te genieten naarmate ze ouder worden?’

Bron:  Harvard T.H. Chan School of Public Health