Dieet is makkelijker vol te houden door te sporten


Bij mensen die een dieet volgen, zorgt sporten ervoor dat ze minder vaak een terugval hebben. Iedere 10 minuten beweging per dag, verkleint de kans op te veel of ongezond eten met 1 procent. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder 130 deelnemers aan een afvalprogramma.

 

Voeding en beweging

In het afvalprogramma kregen alle deelnemers een dieet voorgeschreven van 1.200 tot 1.800 kcal per dag, afhankelijk van hun BMI. Daarnaast werden ze gestimuleerd mee te doen aan een beweegprogramma. Alle deelnemers droegen een activiteitenmeter om de mate van fysieke activiteit vast te leggen. De onderzoekers volgden de deelnemers gedurende een half jaar.

 

Minder terugval na beweging

Uit de analyse bleek dat de mensen die het minst bewogen, het moeilijker vonden om zich aan het dieet te houden. Bij de mensen die niet of nauwelijks fysiek actief waren, was de kans op een terugval 12 procent. Die kans daalde naar 5 procent als mensen een uur per dag (lichte) fysieke activiteiten uitvoerden. Het leek erop dat het effect nog groter is bij matig tot intensief bewegen, maar er waren te weinig mensen die intensief sportten tijdens de studieperiode om dit goed vast te stellen.

 

Reguleren van het hongergevoel

‘Bijna alle afvalprogramma’s schrijven beweging voor vanwege de gezondheidsvoordelen en omdat je er extra calorieën mee verbrandt’, vertelt onderzoeker Rebecca Crochiere van het Center for Weight, Eating and Lifestyle Science in Philadelphia. ‘Onze studie laat zien dat beweging ook helpt om een laag-calorisch dieet vol te houden. Mogelijk komt dat door een verbeterde regulatie van het hongergevoel of eetgedrag. Dat is dus nog een extra reden om te sporten als je gewicht wilt verliezen.’


Bron: Health Psychology