Vitamine D supplementen helpen bot niet versterken


Afgelopen week was er nieuws over Vitamine D supplementen. En tot mijn grote verbazing werd dit bijna door niemand opgemerkt, terwijl de conclusies en de gevolgen groot zijn voor mensen van 50 jaar en ouder.
Het nieuws was: Vitamine D supplementen helpen niet het bot te versterken!

 

Functie vitamine D

Hoe zat het ook alweer met vitamine D.
Het is een onmisbare vitamine voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor (uit de voeding) goed uit de darmen worden opgenomen en dat beide mineralen in de botten en tanden worden vastgelegd. Vitamine D is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken.

Vitamine D bestaat eigenlijk uit twee verschillende versies. Vitamine D3 kan het lichaam zelf aanmaken onder invloed van zonlicht op onze huid en vitamine D2 komt uit onze voeding.


Een tekort aan vitamine D geeft botontkalking (osteoporose) en spierzwakte. Vooral bij bepaalde groepen volwassenen en ouderen kan dit tekort snel ontstaan.

Daarvoor zijn er richtlijnen opgesteld met aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van vitamine D.
Tevens is aangegeven welke groepen mensen een advies krijgen om een vitamine D supplement te gebruiken omdat ze te weinig vitamine D via de voeding of zonlicht op de huid binnen krijgen.
Dat geldt voor:

  • kinderen tot 4 jaar
  • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • mensen met een donkere (negroïde) huidskleur 
  • mensen die onvoldoende buiten komen of altijd gesluierd zijn. 
  • voor alle vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar

Het onderzoek en de onthutsende conclusie:

Vitamine D supplementen doen niets voor de botgezondheid, zeggen de auteurs van een grote meta-analyse, gepubliceerd in de Lancet Diabetes & Endocrinology.

Er werden voor deze analyse 81 studies meegenomen. Volgens de auteurs is er geen bewijs dat de supplementen effect hebben op het botweefsel.

 

Van de 81 studies zijn er 30 randomised controlled trials (RCT’s) die in de laatste 4 jaar zijn uitgevoerd. Allen onderzochten het effect van vitamine D suppletie op het bot.


De meta-analyse laat zien dat suppletie van vitamine D geen effect heeft op de preventie van botbreuken en vallen en dat het ook niet de mineraaldichtheid van botweefsel verbetert.

 

Dat geldt zowel voor studies waarin een lage als een hoge dosis vitamine D werd gegeven.
Volgens de auteurs moet het advies om preventief vitamine D te geven aan senioren worden heroverwogen. Gezien de kracht van het bewijs zijn verder geen RCT’s meer nodig naar het effect van vitamine D suppletie op botweefsel, aldus de auteurs.

De RCT’s hadden vrijwel allen betrekking op ouderen. De onderzoekers trekken daarom geen conclusie over vitamine D suppletie op kinderen. Ze stellen ook dat laaggedoseerde vitamine D supplementen geen kwaad kunnen en dat blootstelling aan zonlicht essentieel is voor een goede vitamine D status.

 

Meer dan versteken van het bot?

Vitamine D heeft mogelijk veel meer functies dan alleen het helpen versterken van het botweefsel, zoals beschermen tegen kanker, depressie en het versterken van het immuunsysteem. Er lopen momenteel grote onderzoeken die binnen een paar jaar laten zien of deze functies wél worden ondersteund door vitamine D supplementen. (bron:https://www.nieuwsvoordietisten.nl/)

 

Jan Burger
50 Plus Gezond