Wie is de 50-plusser


Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2019 voor het eerst de helft van de volwassen bevolking van Nederland ouder dan vijftig jaar. Nu zijn er al ruim 5 miljoen 50-plussers in Nederland en in 2025 zijn het er 7 miljoen.

Maar wat verstaan wij precies onder de 50-plussers?

 

Als je praat over de ontwikkelingsfasen van de mens, wordt er gesproken over een baby, peuter, kleuter, schoolkind, puber/adolescent, vroege volwassenheid (tot 30-35 jaar), midden volwassenheid (35 tot 50 jaar), laat volwassenheid (50-65 jaar), vroege ouderdom/senior (65- 75/80 jaar) en hoge ouderdom (80 plus).

Dus als we praten over de 50-plusser, kunnen we zeggen; de echte 50-plusser bestaat niet, het is een containerbegrip. Het gaat over alle mensen van 50 jaar en ouder, terwijl er juist sprake is van verschillende leeftijdsgroepen, die vervolgens ook vele verschillende gezichten, kleuren en verschijningsvormen hebben.

Grofweg zijn er dus, zoals net aangegeven, drie leeftijdsgroepen van 50-plussers te onderscheiden. Deze drie leeftijdsgroepen verschillende op meerdere punten duidelijk van elkaar.

1. Laat volwassenen – Leeftijd 50 t/m 64 jaar
Deze groep omvat de meest vitale en maatschappelijk actieve mensen. De meeste werken en maken deel uit van het economische maatschappij. Deze groep staat met 2 benen midden in het leven.

2. Vroege ouderen – Leeftijd 65 t/m 74/80 jaar
Senioren en meestal gepensioneerd. In de meeste gevallen nog wel gezond, want 70% heeft geen of lichte beperkingen.

 

3. Hoge ouderdom – Leeftijd 75/80 jaar en ouder 

Gepensioneerd en bejaard. Vanaf deze leeftijd begint zorg voor een groot aandachtspunt te worden. Zekerheid staat voorop, wat zich uit in onder andere trouw aan gezag, rust en orde en het zoeken naar economische zekerheden.

 

Kenmerken en overeenkomsten
Ondanks deze leeftijdsindeling hebben alle 50-plussers ook veel overeenkomsten waardoor je de term 50-plusser goed kan hanteren en voor iedereen herkenbaar is.
Deze kenmerken en overeenkomsten zijn grotendeels:

-     De 50-plusser is opgegroeid in een wereld zonder computers, internet en smartphones. Echter, jong van geest als ze is, ontdekt deze 50-plusser de online wereld.

-     50-plussers zijn namelijk de snelst groeiende groep op Internet.

-     Senioren dating is zelfs een van de snelst groeiende markten op het internet. Veel mensen willen na een scheiding, overlijden of na een lange relatie weer een nieuwe start maken. Ze zijn opzoek naar vriendschap of een relatie.

-     Steeds meer 50-plussers scheiden, waardoor er in deze leeftijdscategorie steeds meer vrijgezellen zijn.

-     75% van de 50-plussers geeft aan meer van het leven te genieten naarmate ze meer levenservaring opdoen.

-     De 50-plusser staat nog midden in de maatschappij. Zo denkt 58% van de werkende 50-plussers nog niet aan stoppen. De 50-plusser is over het algemeen erg actief. Naar mate de leeftijd hoger wordt veranderen natuurlijk wel de activiteiten. Het grootste deel van de 50 t/m 64 jarige werkt nog fulltime.

-     De 50-plusser zit zeker niet achter de geraniums.

-     Maar wel achter de televisie. 50-plussers kijken ongeveer 20 uur per week televisie (3 uur per dag). Naarmate de leeftijd stijgt neemt wordt er gemiddeld meer televisie gekeken. De meest populaire genres onder 50-plussers zijn nieuwsprogramma’s, actualiteitenrubrieken,  consumentenprogramma’s, praatprogramma’s en quizzen.

-     Andere populaire uitgaansgelegenheden of uitstapjes zijn het bezoeken van restaurantjes en terrasjes, concerten en opera’s, het opzoeken van de natuur, of een stad in Nederland en het bezoeken van braderieën en beurzen.

-     50-plussers nemen meer vakantie en stedentrips dan de jaren ervoor.

-     Maar 50-plussers gaan wel anders op vakantie dan de jongere generaties. Ze gaan vaker en langer (“ontspanning”), vaker en korter (“jezelf bewijzen”) en organiseren vaker gezinsvakanties (grootouders, ouders en kinderen).

-     87% van de 50-plusser vindt het belangrijk om te bewegen. De top 5 van wekelijkse activiteiten bestaat uit: boodschappen doen (95%), hobby’s (82%), winkelen (50%), sporten (45%) en betaald werk (44%).
De meest geliefde sportieve activiteiten van 50-plussers zijn wandelen, fietsen, met de (klein)kinderen spelen, zwemmen en fitness.

-     Je ziet dat de 50-plusser met andere dingen bezig is dan toen hij in de 40 was.
Mannen doen bijvoorbeeld steeds vaker de boodschappen en er kan steeds meer tijd vrij gemaakt worden voor bijvoorbeeld tuinieren, hobby’s en sporten.

-       De 50-plusser groeit in geluk. Ze zijn meer tevreden over hun leven dan ze tien jaar geleden waren. En dat geluk kan nog toenemen als de kinderen het huis uit zijn. Want de “empty nesters” zijn verreweg het gelukkigst.
50-plussers blijken zich nog net zo energiek te voelen en genieten meer van het leven dan de jongere generaties.

-     Na het 50ste levensjaar geeft het overgrote deel aan zich vrijer en jonger te voelen. Ze geven aan zich 10 tot 15 jaar jonger te voelen. De 50-plusser heeft de behoefte mee te tellen in de maatschappij en hij staat over het algemeen stevig in zijn schoenen.

-     De 50-plusser maakt zich minder zorgen om zijn/haar uiterlijk maar steeds meer om de gezondheid. Motto is vaak … pluk de dag en geniet van het leven.

-     50-plussers ondernemen dus steeds meer actie om gezond te blijven, met name door gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken, meer ontspannen en meer vitamines en voedingssupplementen.

-     50-plussers gebruiken steeds vaker e-readers om boeken op te lezen. Dit vinden zij prettiger, omdat het een hoop boeken sjouwen scheelt. De e-reader moet over een zo simpel mogelijk besturingssysteem beschikken met een groter lettertype en een helder beeldscherm.

-     Mannen in de leeftijd van 50-plus zijn actiever in het huishouden en doen dus vaker boodschappen dan toen ze 40 jaar waren. Terwijl de man na zijn vijftigste levensjaar lijkt te vervrouwelijken, blijkt dat vrouwen juist te vermannelijken. Na een levensperiode die in het teken heeft gestaan van zorg voor de kinderen en het ondersteunen van de carrière van de man, eisen vrouwen zodra ze de 50 zijn gepasseerd, meer tijd voor zichzelf.

-     Voor 50-plus vrouwen staat zelfontplooiing centraal. Nadat ze zich een bepaalde levensperiode veel te hebben weggecijferd voor man en kinderen, nemen ze het heft weer in eigen handen. Zo pakken ze hobby’s op, volgen opleidingen en verwennen ze zichzelf met mooie en luxe spullen.

 

-     Verschil mannen en vrouwen. Tweederde van de 50-plus vrouwen fietst of wandelt dagelijks. 50-plus mannen blijven op dit gebied ver achter. Wel geven mannen aan dat zij nu vaker tuinieren, winkelen en/of activiteiten bij sportverenigingen of hobbyclubs beoefenen. Ze sporten en studeren echter minder vaak. Wat betreft de verschillen in mediabeleving zijn de opvallendste conclusies dat mannen gemiddeld vaker internetten en vrouwen relatief vaker een tijdschrift lezen.

-     Het lichaam veranderd van de 50-plusser: alles wat elastisch is neemt af, zoals de huid, de bloedvaten en de ooglenzen. Het haar begint grijs te worden of te verdwijnen, de botmassa neemt af, de krachten, reflexen en het denkvermogen en geheugen nemen af, de spieren nemen af in massa en kracht. Het kraakbeen van heup en kniegewrichten verdwijnt langzaam waardoor slijtage en pijn ontstaat. Het haar verdwijnt op plekken en komt op andere plekken terug. De stofwisselingssnelheid neemt af waardoor de vetmassa juist toeneemt.
Dit alles kan leiden tot sneller overgewicht en gezondheidsproblemen.

-    Ouderdom komt helaas dus ook met gebreken voor de 50-plusser.

 

 

Jan Burger

15 maart 2018